Siirry suoraan sisältöön

Osta Litecoin

Osta Litecoin

Litecoin kuuluu ehdottomasti monien kryptosijoittajien kiinnostuksen kohteisiin, vaikka kyseessä ei olekaan Bitcoinin tai Ethereumin kaltainen jättiläinen. Spekulatiivisten arvioiden perusteella Litecoinin arvo tulee nousemaan lähitulevaisuudessa, vaikka kryptomaailman kehittymistä onkin hieman hankala ennustaa. Millainen sijoituskohde Litecoin on ja miten Litecoineja ostetaan?

Mikä on Litecoin?

Litecoin on vuonna 2011 perustettu kryptovaluutta, joka perustuu peer-to-peer teknologiaan Bitcoinin tapaan. Litecoin onkin monella tapaa kuin Bitcoinin pikkuveli, sillä sen perustaja Charlie Lee otti inspiraatiota Bitcoinin lohkoketjusta. Ainoastaan muutama asia on tehty Litecoinin tapauksessa eri tavalla, mikä on tehnyt valuutasta kevyemmän ja nopeammin käsiteltävän kryptovaluutan. Sen etuja ovatkin olleet se, että tilinsiirrot ovat sekä halvempia että tehokkaampia. Lisäksi Litecoinin tapauksessa on pyritty ehkäisemään inflaatiota ja pitämään Litecoinien määrä tasaisena louhintapalkkioiden puolittamisen avulla. Näin valuuttaa ei louhita liikaa kerrallaan, kuten on monesti tapahtunut Bitcoinin tapauksessa.

Vaikka Litecoin muistuttaa paljon Bitcoinia, on valuutalla täysin oma lohkoketjunsa. Lohkoketjuun muodostuu uusia lohkoja sitä mukaa, kun valuuttaa siirretään kryptolompakosta toiseen. Litecoinin lohkoketjun ylläpito on louhijoiden vastuulla ja seuraavaksi tutustutaankin Litecoinin louhimisprosessiin.

Litecoinien louhimisprosessi

Se, miten kryptovaluuttojen louhiminen ja synty oikeastaan tapahtuu, jää kryptosijoittajille turhan usein epäselväksi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää Litecoinin syntymekanismi ja teknologia, mikäli kryptovaluuttaa haluaa ostaa. Juuri nyt Litecoineja on markkinoilla peräti 65 miljoonaa kappaletta ja niiden maksimimäärä on 84 miljoonaa Litecoinia. Vertauksena esimerkiksi Bitcoinien maksimimäärä on vain 21 miljoonaa kappaletta. Suuri määrä selittyy sillä, että Litecoinin lohkoketjuun pystyy muodostamaan uusia lohkoja 2,5 minuutin välein. Vertauksena Bitcoinin tapauksessa lohkojen luomisessa menee noin 10 minuuttia.

Louhijat, jotka pitävät huolta uusien lohkojen muodostamisesta, käyttävät tietokoneidensa tehoa uusien Litecoinien louhimiseen. Toimivassa louhimisprosessissa Litecoinin lohkoketjussa tapahtuvat tilinsiirrot vahvistetaan asianmukaisella tavalla ja samalla syntyy uusia Litecoineja. Ilman vapaaehtoisten louhijoiden toimintaa Litecoinin lohkoketjua ei olisi ollenkaan, joten heidän toimintansa on Litecoinille elintärkeä.

Litecoinin kehittäminen

Sijoittajia kiinnostaa usein myös se, miten aktiivisesti tiettyä kryptovaluuttaa kehitetään. Erityisesti pienempien kryptovaluuttojen tapauksessa toimintaa on jatkuvasti kehitettävä kuin todistaakseen, että valuutta on edelleen elinvoimainen. Kryptosijoittajat eivät nimittäin halua ostaa sellaista virtuaalivaluuttaa, jolla ei juurikaan ole tulevaisuudennäkymiä.

Litecoin Foudation pyrkii myöskin toimimaan aktiivisesti erottaakseen kryptovaluuttansa markkinoilla olevista valuutoista. Ensinnäkin kyseessä on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka pyrkii luomaan Litecoinista hyödyllisen kryptovaluutan sekä yhteiskunnan, että sijoittajien näkökulmasta. Organisaation johdossa toimiva Charlie Lee on kokenut kryptomaailman yrittäjä, joka on siivittänyt Litecoinin matkaa kohti menestystä.

Vaikka Litecoinia kehitetäänkin aktiivisesti, ei sen lohkoketjun perusmekanismeja pysty muuttamaan. Se tulee aina olemaan Bitcoinin kaltainen niin sanotusti perinteinen kryptovaluutta. Markkinoille on nyt tullut monia uusia ja innovatiivisia kryptovaluuttoja, jonka kehityksen mukana Litecoin ei ole pysynyt. Esimerkiksi Ethereum ja Cardano ovat alkaneet luomaan uusia mahdollisuuksia yrityksillekin hajautettujen sovellusten ja älysopimusten kautta. Tämä ei ole mahdollista Litecoinin tapauksessa, mikä voi luoda muille kryptovaluutoille kilpailuedun.

Miksi Litecoiniin sijoitetaan?

Kryptomaailmassa sijoittamisen syitä on monia. Osa sijoittaa ihan vain huvin vuoksi tutustuakseen uudenlaiseen teknologiaan ja osa taas tavoittelee suuren riskin kautta suuria voittoja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, etteivät suuret voitot ole kryptovaluuttojen tapauksessa koskaan varmoja, joten muista sijoittaa vastuullisesti.

Moni sijoittaja pitää Litecoinia hyvänä sijoituskohteena siksi, että kyseessä on Bitcoinin jälkeläinen. Litecoin on monella tapaa kuin parempi versio kryptomaailman kuninkaasta Bitcoinista. Litecoin on ollut mukana kryptomarkkinoilla jo vuodesta 2011 alkaen, joten on epätodennäköistä, että valuutta yhtäkkiä kaatuisi yli 10 vuotta myöhemmin.

Kryptosijoittamisen pariin päätyvät usein sijoittajat, jotka pitävät riskeistä ja osaavat hallita niitä. Litecoinin kurssi perustuu kysyntään ja tarjontaan. Mitä enemmän kryptovaluuttaa ostetaan, sitä korkeampi valuutan kurssi on. Vastaavasti kurssi saattaa laskea jyrkästikin, mikäli suosio laskee hetkellisesti. On hyvin vaikea ennustaa sitä, miten Litecoin kurssi tulee kehittymään tulevaisuudessa. Moni pitääkin Litecoin sijoitusta kuin pienenä kokeiluna muun sijoittamisen rinnalla.

Vastuullinen sijoittaminen

Miten sijoitat Litecoiniin vastuullisesti? Ensinnäkin kryptovaluuttaan ei koskaan kannata laittaa sellaisia rahoja, joita tulee vielä tarvitsemaan lähitulevaisuudessa. Lähitulevaisuudella tarkoitetaan sekä tulevia viikkoja että tulevaa vuotta. Jos on kiinnostunut sijoittamisesta ylipäätänsä, on parempi aloittaa matalariskisemmistä sijoituskohteista ja vasta myöhemmin siirtyä kryptovaluuttoihin.

Jos Litecoiniin sijoittaminen kiinnostaa, ostaa valuuttaa vain pieni määrä kokeilun vuoksi. Suurin osa sijoituksista on parempi olla esimerkiksi rahastoissa tai muissa osakkeissa. Jos Litecoinin arvo siis äkillisesti laskeekin, ei se vaikuta merkittävästi yleiseen sijoitusmenestykseesi.

Miten ostat Litecoinia?

Nykyään kryptovaluutan ostaminen on tehty erittäin helpoksi siihen soveltuvien sijoitusalustojen kautta. Esimerkiksi Coinbase kuuluu suosituimpiin Litecoinin ostamiseen käytettävistä palveluista. Jos on uusi kryptovaluuttojen maailmassa, voi valuuttoihin sijoittaminen olla hieman monimutkaista. Seuraavaksi käydäänkin läpi Litecoinin ostoprosessi alusta loppuun saakka.

1.Kaupankäyntialustalla on väliä

Jos haluaa ostaa Litecoineja, on tärkeää kiinnittää huomiota hyvän kaupankäyntialustan valitsemiseen. Valitettavasti kryptomaailmassa liikkuu myös huijauksia, joihin aivan liian monet kryptosijoittajat ovat langenneet. Käytä aikaa erilaisten alustojen vertailuun ja lue esimerkiksi arvosteluja löytääksesi parhaat alustat. Älä luota satunnaisiin verkosta löytämiisi kryptoinvestointiin erikoistuviin sivustoihin, vaikka ne aluksi vaikuttaisivatkin luotettavilta!

Kryptoalustojen vertailussa on otettava huomioon esimerkiksi alustalta löytyvät kryptovaluutat. Litecoin kuuluu kuitenkin vaihdetuimpien kryptovaluuttojen joukkoon, joten sinun ei tarvitse juurikaan olla tästä huolissasi. Toisekseen huomioi se, miten alusta panostaa tietoturvallisuuteen. Ei olisi nimittäin mukavaa, jos joku onnistuisi hakkeroimaan palveluun ja varastamaan rahasi. Eri palveluilla on myös hieman eri hinnastot, jotka voit rinnastaa kryptoalustan hinta-laatusuhteeseen. Laadukkaasta palvelusta saattaa joutua maksamaan hieman enemmän, mutta turhan suuria kuluja ei myöskään tule hyväksyä.

2.Tilin luominen

Sen jälkeen, kun olet löytänyt omiin tarpeisiisi sopivan laadukkaan kaupankäyntialustan, on aika luoda alustalle tili. Lailliset toimijat vaativat yleensä, että lähetät heille todistuksen verotiedoistasi sekä kansallisuudestasi. Tämä on prosessi, jonka tarkoitus on parantaa kaupankäyntialustan turvallisuutta. Verotiedot joudut ilmoittamaan siksi, että kun muutat kryptovaluutan takaisin niin sanotuksi flat-valuutaksi eli esimerkiksi euroiksi, pääomatuloista on maksettava veroa. Muussa tapauksessa kryptovaluutassa tehdyistä tilinsiirroista ei tarvitse maksaa veroa valtiolle.

Muuten tilin luominen pitäisi olla hyvin helppoa, sillä nykyaikaisen teknologian avulla prosessista on onnistuttu tekemään hyvin suoraviivainen. Kaupankäyntialusta tarvitsee sinusta vain perustiedot todentaaksesi identiteettisi, jonka jälkeen voit aloittaa Litecoinin ostamisen ja myymisen.

3.Rahan tallettaminen

Ennen kuin voit ostaa kryptovaluuttoihin erikoistuneella kaupankäyntialustalla Litecoineja, sinun on talletettava palveluun rahaa. Talletusprosessissa saattaa mennä aikaa riippuen talletustavasta. Esimerkiksi luottokortin avulla tehty tilinsiirto on yleensä nopeampi kuin pankkitilin avulla tehty maksu.

Jos käytössä on Trustly-maksutapa, kannattaa suomalaisen kryptosijoittajan tallettaa tilille rahaa tätä kautta. Kyseessä on luotettava ja helppokäyttöinen maksupalvelu, joka hyväksyy maksun suosituimpien suomalaisten pankkien välityksellä. Talletuksen määrän voi määritellä itse, mutta yleensä palvelussa on tietyt maksimi- ja minimitalletukset, joita sijoittajan on noudatettava. Aloita kuitenkin ensin pienillä summilla varsinkin, jos olet aloittelija.

4.Osta Litecoineja

Talletuksen jälkeen olet läpäissyt kaikki vaiheet Litecoinin ostamista varten. Etsi siis Litecoinin kaupankäyntialustan kryptovaluuttojen joukosta, valitse ostettavien Litecoinien määrä ja läpäise ostoprosessi. Ostotoimeksiannon jälkeen voi mennä hetki ennen kuin Litecoin näkyy sinun sijoitustililläsi. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tässä vaiheessa huolehtia mistään, vaan alustan tarkoitus on hoitaa käytännön asiat puolesti. Kun osto on suoritettu, voit seurata kryptolompakkosi arvon kehittymistä suoraan kaupankäyntialustalta.

Litecoinin plussia ja miinuksia kryptomarkkinoilla

Litecoinilla on monia etuja sekä huonoja puolia, jotka jakavat mielipiteitä kryptosijoittajien keskuudessa. Alun perin Litecoin on suunniteltu pienempiä tilinsiirtoja varten, kun taas Bitcoin soveltuu paremmin suurempien summien välittämiseen. Moni pitääkin Litecoinia parempana kryptovaluuttana arkikäytössä esimerkiksi verkkokauppamaksuja tehdessä. Koska tilinsiirrot hoituvat nopeammin, liittyy Litecoiniin valitettavasti tietoturvallisuusriskejä. Hakkerien on nimittäin paljon helpompi tehdä lohkoketjuun muutoksia, kun prosessi on suoraviivaisempi ja nopeampi.

Litecoinin louhiminen on myöskin tehokkaampaa kuin esimerkiksi Bitcoinin tapauksessa. Litecoin hyödyntää Scrypt-algoritmia, jonka avulla louhimisprosessiin pystyy liittymään kuka tahansa. Kyseessä on siis enemmän yhteisökeskeinen kryptovaluutta, sillä Bitcoinia louhivat ulkopuoliset häädettiin pois jo 2010 vuoden paikkeilla. Nykyään Litecoinia pystyy louhimaan erillisten palveluiden, kuten Bitmainin avulla.

Miten Litecoinin kurssi on kehittynyt?

Jokainen aktiivinen kryptosijoittaja seuraa aktiivisesti myös erilaisten virtuaalivaluuttojen kurssien kehitystä. Koska Litecoinin lohkoketju muistuttaa hyvin paljon Bitcoinin lohkoketjua, valuutan kurssi korreloi myöskin vahvasti Bitcoinin kurssin kanssa. Tämä johtuu siitä, että samalla, kun ostetaan Bitcoineja, lisätään myös Litecoinien määrää kryptolompakossa. Moni sijoittaja laittaa nämä kaksi kryptovaluuttaa samaan kategoriaan.

Viimeisen vuoden aikana Litecoinin arvo on ollut noin 33 % laskussa. Toisaalta moni sijoittamisen ammattilainen kehottaakin sijoittamaan silloin, kun valuutan arvo on matalimmillaan. Kryptosijoittamisen tapauksessa ei voi kuitenkaan koskaan olla varma siitä, nouseeko valuutan. Jos taas aikoo sijoittaa Litecoiniin pitkällä aikavälillä, ovat ennusteet paremmat. Litecoinin kurssi on nimittäin viimeisen viiden vuoden aikana ollut keskimäärin kasvussa.

Jos olet suunnitellut sijoittavasi Litecoiniin, on tärkeää olla perillä markkinoiden tämänhetkisestä tilanteesta. Moni seuraa kryptomarkkinoita hieman liiankin tarkasti ja odottaa sopivaa hetkeä sijoituksen tekemiseen. On tietenkin tärkeää tietää, miten Litecoinin kurssi on viime aikoina kehittynyt. Toisaalta, jos sijoituksiaan osaa hajottaa tarpeeksi hyvin ajallisesti ja laittamalla rahaa eri sijoituskohteisiin, eivät kaikki rahat eivät ole kerralla samassa korissa. Tällöin sijoitusriski on ainakin hieman matalampi.

Millaiset tulevaisuudennäkymät Litecoinilla on sijoituskohteena?

Litecoinilla on kiinnostava historia Bitcoinin haastajana ja rinnakkaisvaluuttana. Valuutta ei kuitenkaan ole ihan yltänyt Bitcoinin ja Ethereumin tasolle hyvästä yrityksestä huolimatta. Se, että Litecoinia kuitenkin kehitetään aktiivisesti parempaan suuntaan, luo valuutalle hyvän pohjan tulevaisuutta ajatellen.

Toisaalta markkinoille on tullut nyt paljon uusia kryptoinnovaatioita, kuten kryptoverkostoja. Nämä innovaatiot ovat vieneet huomiota perinteisemmiltä kryptovaluutoilta, kuten Bitcoinilta ja Litecoinilta. Koska Litecoin toimii oman itsenäisen lohkoketjun perusteella, on sitä vaikeaa yhdistää monimutkaisempien kryptoalustojen teknologiaan. Osa kryptosijoittajista mieltääkin Litecoinin Bitcoinin kaltaiseksi vanhaksi kryptovaluutaksi.

Jos taas hakee varmempaa sijoitusta kryptomaailmasta, voi Litecoin olla kelpo valinta. Kryptomarkkinoilla on nimittäin aivan liian monia huijauksia ja epäonnistumisia, jotka ajavat kryptosijoittajan herkästi suohon. Suurin osa kryptoista kiinnostuneista sijoittaakin suurimman osan varoistaan suosittuihin virtuaalivaluuttoihin ja vain pieni osa laitetaan spekulatiivisiin uusiin valuuttoihin. On parempi pelata varman päälle.

Yhteenveto

Litecoin on siis Bitcoinin pikkuveli, joka on ratsastanut tämän kryptomaailman kuninkaan rinnalla jo vuodesta 2011 alkaen. Litecoin on kevyempi ja nopeammin siirrettävä kuin edeltäjänsä. Juuri siksi monet sijoittajat ovat olleet kiinnostuneita Litecoinista, sillä se mielletään varmana sijoituksena muuten epävarmoilla kryptomarkkinoilla. Toisaalta kryptoihin sijoittaessa pitää aina olla varovainen, eikä vastuullisen sijoittamisen periaatteita pidä unohtaa.