Siirry suoraan sisältöön

Esittely Litecoiniin (LTC)

Esittely Litecoiniin (LTC)

Kryptovaluutoilla on hyvin suuri merkitys maailmassa nykyään. Niiden suosio on kasvanut jättimäisen suureksi, minkä takia niistä on luotu hyvin monia eri vaihtoehtoja. Nykypäivänä jopa suurimmat kryptojen epäilijät ovat joutuneet muuttamaan mielipiteensä, sillä niiden vaikutus on mahdoton kieltää.

Vuosien aikana erilaisia kryptovaluuttoja on luotu todella uskomaton määrä. Tästä syystä kryptovaluutat joutuvat jopa kilpailemaan keskenään saadakseen huomiota markkinoilta. Tietenkin monet uudet kryptovaluutat ovat mahtavia, koska ne mahdollistavat uusia asioita käyttäjilleen. Silti monet vanhemmat valuutat kuten Litecoin keräävät mielenkiintoa vuosi toisen jälkeen. Tästä syystä on hyvä idea tutustua kaikkeen mahdolliseen Litecoiniin. Tämän artikkelin avulla saat tietää aivan kaiken, mitä sinun tulee tietää Litecoinista, jotta voit aloittaa sen hankkimisen.

Mikä on Litecoin?

Joten aloitetaan aivan alusta; mikä Litecoin oikeastaan oikein on? Litecoin on niin sanottu atl-com, mikä tarkoittaa kryptovaluuttaa, joka ei ole Bitcoin. LiteCoin luotiin alkujaan vuoden 2011 lokakuussa, ja toisin kuin monien muiden kryptojen tilanteessa, Litecoinin kehittäjä tiedetään. Tämän valuutan takana on Charles “Charlie” Lee, kuka työskenteli ennen Googlen insinöörinä.

LiteCoin muistuttaa Bitcoinia hyvin monella tavalla. Tietenkin yksi tärkeistä yhdistävistä tekijöistä on se, että kyseessä on avoin kryptovaluutta, eikä sitä kontrolloi yksittäinen toimija. Tämä onkin tärkein asia, mikä erottelee kryptovaluutat perinteisistä fiat valuutoista; ne eivät ole linkitetty yksittäiseen valtioon tai toimijaan.

Litecoin on vain kaksi vuotta nuorempi kuin Bitcoin, ja sitä pidetäänkin yhtenä ensimmäisenä AltCoin vaihtoehtoja.  Kun LiteCoin julkaistiin alkujaan, se oli hyvin vahva kilpailija BitCoinin kanssa. Kuitenkin kryptovaluuttojen ala on saanut monia muita kilpailijoita kymmenessä vuodessa, mikä on tietenkin vaikuttanut myös LiteCoinin suosioon.

Litecoin on hajautettu kryptovaluutta

Kuten juuri mainitsimme, Litecoin kuten muutkin kryptovaluutat eivät ole linkitetty  yhteen tiettyyn toimivaltaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kryptovaluutat eivät toimi samalla tavalla kuin fiat valuutat. Kryptovaluuttoja luodaan niin sanotusti louhinnan avulla, toisin kuin fiat valuuttoja.

Ei ole ihme, että Litecoin muistuttaa Bitcoinia. Nimittäin se luotiin itse asiassa alkujaan reaktiona alkuperäiselle kryptovaluutalle. Charlie Lee oli kiinnostunut Bitcoinin luomista mahdollisuuksista, mutta näki mahdollisuuden parantaa alkuperäistä valuuttaa.

Litecoin muistuttaa Bitcoinia siinä mielessä, että molemmilla on raja. Me tulemme perehtymään enemmän Litecoinin rajaan, ja siihen miten se vaikuttaa koko kryptovaluuttaan myöhemmin. Litecoin on nopeampi kuin Bitcoin, mikä tekee siitä hyvin mielenkiintoisen vaihtoehdon, koska siten sen käyttäminen tapahtuu nopeammin ja helpommin kuin Bitcoinin.

Minkälainen on Litecoin lohkoketju?

Kryptovaluutat toimivat lohkoketjun avulla. Lohkoketju on hyvin mielenkiintoinen keksintö, joka sisältää monia erilaisia mahdollisuuksia. Kuitenkin Kryptovaluutat olivat ensimmäinen, joka otti oikeasti hyödyn lohkoketju teknologiasta, mikä auttoi nostamaan teknologian kuuluisuutta.

Ajan kanssa lohkoketjuja on luotu monia erilaisia. Kaikkia yhdistää se, että lohkoja luodaan samalla tavalla eli louhinnalla. Kuitenkin itse louhinta voi vaihdella ketjusta toiseen. LiteCoin käyttää niin sanottua PoW eli Proof of Work lohkoketjua. Proof of Work eli työntodiste lohkoketju tarkoittaa sitä, että louhijat saavat palkkion aina jos he onnistuvat louhimaan lohkon.

Proof of Work lohkoketju on ensimmäinen lohkoketju, mitä aloitettiin käyttämään kryptovaluuttojen maailmassa. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että vuosien aikana on tehty parempia vaihtoehtoja. PoW kieltämättä ei ole kaikista nopein, eikä paras vaihtoehto louhijoiden näkökannalta, mutta se on ensimmäinen alallaan, mikä tulee ottaa huomioon sitä arvosteltaessa.

Miten Bitcoin ja Litecoin eroavat toisistaan?

Kuten mainitsimme, Bitcoin ja Litecoin muistuttavat toisiaan hyvin monella eri tavalla. On silti joitakin eri asioita, millä kyseiset kryptovaluutat eroavat toisistaan. Kuten jo mainitsimme, Litecoin on nopeampi vaihtoehto kuin Bitcoin. Tarkalleen sanottuna yhden Bitcoin lohkon louhinta vie 10 minuuttia, kun taas Litecoinin louhinta tapahtuu 2.5 minuutissa.

Molemmilla kryptovaluutoilla on katto. Bitcoinia tullaan luomaan korkeimmillaan 21 miljoonaa, kun taas Litecoinin katto on 84 miljoonaa. Kryptovaluutan katto tarkoittaa sitä, että kryptovaluuttaa tullaan luomaan korkeintaan tämän verran. Kun tämä katto tulee vastaan, kryptovaluuttaa ei luoda enää enempää.

Vaikka sekä Bitcoinia että Litecoinia louhitaan samalla tavalla, ja juuri tämä tapa ei ole kaikista paras louhijan näkökannalta, Litecoin on tehnyt jotain parantaakseen louhijan asemaa. Nimittäin louhija saa paljon enemmän LTC merkkejä palkkioksi aina louhinnasta. Todellakin palkinto on melkein kaksinkertainen verrattuna Bitcoiniin, mikä miellyttää tietenkin monia louhijoita.

Miltä Litecoinin tulevaisuus näyttää?

Monia kiinnostaa, miltä eri kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää. Tämä on tietenkin mahdoton ennustaa aivan täydellisesti. Loppujen lopuksi kryptovaluuttoihin vaikuttaa hyvin monet ulkoiset tekijät, ja on mahdoton sanoa, miten eri asiat tulevat muuttumaan tulevaisuudessa. Voimme silti kertoa joistakin asioista, joita on suunniteltu Litecoinin tulevaisuudelle.

Yksi keksinnöistä, joita on suunniteltu LiteCoinille on SegWit. Tämä esiteltiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015 Bitcoinille, ja vuonna 2017 se otettiin käyttöön LiteCoinille. SegWit tuli auttaa LiteCoinin ja Bitcoinin skaalaavuuteen, niin kuin se onnistuikin tekemään.

Toinen mahtava keksintö on Lightning Network. Tätä teknologiaa kokeiltiin myös alkujaan Bitcoinille, mutta valuuttojen yhtäläisyyksien takia se sopii myös LiteCoinille. Lightning Networkin tarkoitus on nopeuttaa maksuja ja siirtoja. Viimeisin keksintö on MimbleWimble, joka on turvallisuus protokolla, mikä salaa eri siirrot vielä paremmin.

Miten Litecoinia voidaan ostaa?

Jos olet kiinnostunut LiteCoinista, sinun tulee tietenkin tietää, miten voit ostaa sitä. Tämä onnistuu hyvin helposti. Koska kyseessä on hyvin tunnettu vaihtoehto, se voidaan löytää kaikilta kuuluisilta ja tunnetuilta vaihdoilta. Vaihdoilla kutsutaan sivustoja ja palveluita, joilla käyttäjä voi vaihtaa fiat valuuttaa, kuten euroa, kryptovaluuttaan.

Kun olet päättänyt ostaa Litecoinia, sinun tulee ensimmäisenä valita vaihto käytettäväksi. Koska LiteCoin on saatavilla hyvin monilla eri vaihtoehdoilla, voit valita todella monista eri sivustoista. Ne eroavat toisistaan joillakin tavoilla, joten on suositeltavaa tutustua hieman kaikkiin eri vaihtoihin, ennen kuin päätät, minkä haluat hankkia.

Kun olet valinnut vaihdon, sinun tulee tietenkin rekisteröityä ja luoda tunnus sivustolle. Kun olet tehnyt tämän, sinun tulee ensimmäisenä suorittaa talletus. Voit tehdä talletuksen yleensä monilla eri maksutavoilla, joten voit löytää varmasti maksutavan, joka sopii sinulle. Kun olet suorittanut maksuprosessin, sinun pitää vain siirtyä markkina-alueelle. Voit valita sieltä LiteCoin osion. Täällä sinun tulee vain valita, kuinka suuren summan haluat hankkia LiteCoineja. Kun olet hyväksynyt tämän oston, olet valmis, ja olet juuri ostanut itsellesi Litecoineja.

Miten Litecoin toimii?

LiteCoin on niin sanottu Peer to Peer kryptovaluutta. Tämä tarkoittaa sitä, että kryptovaluutasta voidaan käydä kauppaa muiden valuutan omistajien kanssa. Lohkoketju on niin sanottu Proof to Work ketju, mikä tarkoittaa sitä, että louhijat palkitaan aina, kun he ovat louhineet lohkon.

Mihin Litecoin kryptovaluuttaa voidaan käyttää?

Erilaisia kryptovaluuttoja voidaan käyttää eri asioihin. Tämä itse asiassa riippuu aina täysin kryptovaluutan lohko ketjusta. Toisin sanoen itse lohkoketju on se, mikä tarjoaa erilaiset toiminnot. Kryptovaluuttoja sen sijaan käytetään lohkoketjujen toimintojen suorittamiseen.

Nykyään kryptovaluutat voivat mahdollistaa hyvin monia erilaisia toimintoja. Kuitenkin koska Litecoin on yksi ensimmäisistä kryptovaluutoista, sen mahdollistamat toiminnot ovat huomattavasti rajatummat kuin muiden vaihtoehtojen. Aivan kuten Bitconia, myös Litecoinia voidaan käyttää perinteisen valuutan sijasta maksuna esimerkiksi kaupassa. Lisäksi siitä voidaan tietenkin käydä kauppaa muiden sijoittajien kanssa, koska kyseessä on peer to peer eli P2P kryptovaluutta.

Miten käydä turvallista Litecoin kauppaa?

Jos haluat aloittaa Litecoin kaupankäynnin muiden sijoittajien kanssa, sinun tulee tietenkin tietää, miten se voidaan tehdä turvallisesti. Jos haluat käydä kauppaa muiden sijoittajien kanssa, sinun tulee aloittaa etsimällä toinen sijoittaja, joka haluaa käydä kauppaa. Tämä käy hyvin helposti esimerkiksi eli keskustelujen kuten Reddit palvelun avulla.

Ensimmäinen muistisääntö turvalliseen kaupankäyntiin on, että jos tapaat henkilön käydäksesi kauppaa, muista sopia tapaaminen päiväsaikaan, vilkkaalle paikalle. Loppujen lopuksi tapaat tuntemattoman ihmisen. Lisäksi on hyvin tärkeää, että sovitte kaikista eri asioista etukäteen. Jos ette pääse jostain asiasta yhteisymmärrykseen, on hyvä etsiä uusi kaveri kaupankäyntiä varten. Kannattaa aina pitää mielessä, että netissä on monia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita Litecoinista. Sinun ei kannata tuhlata aikaa käydäksesi kauppaa ihmisen kanssa, jonka kanssa et pääse yhteisymmärrykseen.

Säilytä Litecoin (LTC) turvallisesti

On hyvin tärkeää, että tiedät, miten voit säilyttää Litecoinia turvallisesti. Jos ostat Litecoinia ensimmäistä kertaa vaihdon avulla, voit huomata siellä olevan jonkinlainen lompakko kryptovaluuttoja varten. Nämä eivät kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto pidempi aikaiseen säilytykseen. Vaihdot joutuvat silloin tällöin hakkerien uhriksi, minkä takia on tärkeää, että siirrät kryptovaluutat turvaan.

Koska litecoin on kuuluisa kryptovaluutta, sille on hyvin monia erilaisia krypto lompakoita, joiden väliltä voit valita. Erilaiset krypto lompakot voidaan jakaa kahteen kategoriaan sen mukaan minkälaiseen säilytykseen ne ovat tarkoitettu. Voit valita niin sanotun Kylmän eli ohjelmisto lompakon pidempiaikaiseen säilytykseen. Kuuma lompakko on taas tarkoitettu kaupankäyntiin. Monilla aktiivisilla kaupan kävijöillä on itse asiassa yksi molempia lompakoita, jotta he voivat käydä kauppaa ja säilyttää Litecoineja haluamallaan tavalla.

Litecoin merkeillä on raja

Kuten mainitsimme aikaisemmin, Litecoin merkeillä on tietty katto. Tämä on tarkalleen 84 miljoonaa LTC. Toisin sanoen, kun 84 miljoonaa LTC merkkiä on louhittu, niitä ei louhita enää enempää. Katto on luotu sen takia, että Litecoinin arvoon voidaan vaikuttaa jollain tavalla. Sillä tavalla sitä voidaan kontrolloida. 84 miljoonaa LTC merkkiä on kuitenkin sen verran korkea, että on arvioitu tämän tulevan täyteen noin vuonna 2145.

Turvallisuus tulee aina ottaa huomioon

Kun ostat Litecoineja ja käyt kauppaa niistä, on tietenkin hyvin tärkeää, että huolehdit perinteisistä turvatoimista. Kun aloitat kaupankäynnin vaihdon avulla, on hyvin tärkeää, että käytät vahvaa salasanaa. Tämä tarkoittaa sitä, että salasana on uniikki, etkä käytä sitä millään muulla sivustolla. Jos tämä tuntuu hankalalta keksiä, voit käyttää apunasi palveluita kuten LastPass. Ne luovat uniikin salasanan puolestasi.

On myös hyvä ottaa käyttöön kaksi osainen tunnistautuminen aina kun mahdollista. Sillä avulla voit varmistaa, että turvallisuutesi on mahdollisimman taattu. Jos yhdistät tämän turvalliseen tapaan säilyttää Litecoineja, voit olla varma kryptovaluuttasi olevasi hyvin turvassa.

Onko Litecoin verollinen

Jos olet kiinnostunut Litecoin kaupankäynnistä, tavoitteesi on varmasti tuoton tekeminen. Aivan kuten kaikkeen muuhunkin tuoton tekemiseen, myös Litecoinilla tehtyihin tuottoihin tulee ottaa huomioon verotus. Kryptovaluuttojen verottaminen riippuu aina maasta toiseen, mutta monia suomalaisia ei yllätä tieto siitä, että Suomessa kryptovaluutat tietenkin verotetaan.

Verojen laskemiseen on onneksi erilaisia työkaluja, joita voit käyttää hyödyksi. Lisäksi voit aina ottaa yhteyttä alan ammattilaisiin. On hyvä idea hoitaa asia mieluummin etukäteen, koska jälkikäteen verojen huoltaminen verottajan kanssa saattaa olla hieman vaikeaa.

Litecoinin riskit

Vaikka LiteCoin on mahtava vaihtoehto, siihen liittyy riskejä, koska mikään asia ei ole täydellinen. Aivan kuten kaikkiin muihinkin kryptovaluuttoihin, myös LiteCoiniin liittyy yksi tietty riski, mikä tulee ottaa ehdottomasti huomioon. Tämä on kryptovaluutan korkea volatiliteetti.

Korkea volatiliteetti tarkoittaa sitä, että kryptovaluutan arvo vaihtelee hyvin paljon lyhyessä ajassa. Jos vertaat mihin vain perinteiseen sijoituskohteeseen, tämä volatiliteetti on erityisen korkea. Kuitenkin jos olet tietoinen tästä asiasta, voit minimoida sen luomia riskejä muutamalla eri tavalla.

Ensimmäinen keino on pitkäaikainen sijoittaminen. Pitkäaikainen sijoittaminen tarkoittaa sitä, että ostat Litecoinia ja säilytät sitä pidemmän aikaa. Tällä tavalla sinun ei tarvitse välittää lyhytkestoisista muutoksista. Toinen keino on monipuolinen salkku. Tällä tarkoitetaan sitä, että hankit muutamia eri kryptovaluuttoja yhden sijasta. Tämän avulla koko salkkusi arvo ei romahda, vaikka Litecoinin arvo tipahtaisi.

Litecoin on tunnettu vaihtoehto

Ei ole ihme, että LiteCoin on pysynyt suosittuna vaihtoehtona jo yli kymmenen vuotta. Se mahdollistaa Bitcoinin toiminnot, mutta Litecoin on nopeampi ja paremmin toimiva vaihtoehto. Tietenkin kryptovaluutan ikä alkaa näkymään hieman näin nopealla alalla, mutta se pysyy pinnalla silti upeasti. Litecoinin tulevaisuus näyttää valoisalta, ja sitä tulee olemaan mielenkiintoinen seurata.