Siirry suoraan sisältöön

Kuka on Charlie Lee?

Kuka on Charlie Lee?

Jos et vielä ole kuullut Charlie Leestä, niin on aika olla korvat höröllä. Hän on yksi kryptomaailman kuuluisimmista yrittäjistä ja hänet tunnetaan parhaiten Litecoinin luojana. Lee on onnistunut luomaan Litecoinista suositun ja menestyneen kryptovaluutan. Tämä ei ole todellakaan helppoa kryptomaailman kilpailuhenkisessä maastossa, jossa kryptovaluuttoja kaatuu joka päivä. Kuka Charlie Lee oikeastaan onkaan ja miten hän onnistui tässä lähes mahdottomassa tehtävässä?

Charlie Lee tunnetaan parhaiten luojana

Charlie Lee kuuluu ehdottomasti kuuluisimpien kasvojen joukkoon kryptojen maailmassa, sillä hän on yksi niistä harvoista, jotka ovat onnistuneet luomaan menestyneen kryptovaluutan. Heti Bitcoinin julkaisun jälkeen vuoden 2010 paikkeilla liikkeellä oli monia, jotka halusivat luoda markkinoille uusia kryptovaluuttoja. Kyseessä oli uusi ilmiö teknologian maailmassa ja Leen kaltaiset ammattilaiset olivat hyvin kiinnostuneita tästä uudesta teknologiasta.

Kryptovaluuttojen markkinat ovat tunnettusti olleet erittäin volatiili ympäristö, jossa kysynnän ja tarjonnan laki määrittää kryptovaluutan sen hetkisen arvon. Jos kryptovaluutta ei onnistu keräämään tarpeeksi faneja, se kaatuu. Moni 2010-luvulla luodut kryptovaluutat kaatuivatkin ja vain pieni murto-osa selvisi nykypäivään asti. Litecoin on tähän hetkeen mennessä kuitenkin yltänyt kryptomaailman huipulle esimerkiksi Bitcoinin ja Ethereumin rinnalle.

Vuonna 2011 Charlie Lee päätti kehittää ja julkaista Litecoinin (LTC), jolloin hän työskenteli edelleen Googlen alaisuudessa. Hän alkoi keskittyä yhä enemmän uuden kryptovaluuttansa kehittämiseen ja ylläpitämiseen ja siirtyi lopulta työskentelemään täysipäiväisenä yrittäjänä. Seuraavaksi perehdymme tarkemmin Charlie Leen uraan ja elämään selvittääksemme, mikä loi pohjan tälle hienolle menestystarinalle.

Charlie Leen ura ja elämä

Charile Lee syntyi Länsi-Afrikassa kiinalaiseen perheeseen vuonna 1977, mutta perhe muutti Yhdysvaltoihin Leen ollessa 13-vuotias. Hän kävi koulunsa loppuun ja valmistui lopulta maisteriksi IT-alan tutkinnolla yliopistossa. Ennen kryptoalalle siirtymistä Charlie Lee työskenteli ohjelmoijana useissa kasvavissa teknologiayrityksissä, joka loi vahvan pohjan hänen tekniselle osaamiselle.

Vuonna 2007 Charlie Lee aloitti työskentelyn Googlen alaisuudessa, jolloin hän pääsi osaksi hyvin jännittäviä projekteja. Hänen kuusivuotisen Google-uran aikana Lee oli mukana kehittämässä esimerkiksi Youtube Mobile, Chrome OS sekä Play Games -innovaatioita. Samaan aikaan vuonna 2008 luotiin Bitcoin, jolloin kryptomaailmassa alkoi kohista ensimmäistä kertaa.

Miten Charlie Lee päätyi kryptovaluuttojen maailmaan?

Charlie Leen sanojen mukaan hän tutustui kryptovaluuttoihin ensimmäistä kertaa vuonna 2011, kun hän luki artikkelin Silk Road -verkkokaupasta. Kyseinen verkkokauppa hyväksyi ainoastaan Bitcoineja maksutapana. Lee oli jo valmiiksi epäileväinen nykyisen rahajärjestelmän suhteen, eikä hän halunnut olla niin riippuvainen pankkien toiminnasta. Charlie oli alkanut etsimään uusia tapoja investoida, jolloin hän luonnollisesti törmäsi kryptovaluuttoihin. Kryptovaluutat yhdistivät hänen IT-osaamisensa sekä epäilyt silloisen rahajärjestelmän toiminnasta.Charlie Lee osti ensimmäiset Bitcoininsta Mike Hearnilta, joka oli hänelle tuttu entuudestaan. Hearn oli yksi Bitcoinin perustajista ja oli ajan hermolla kryptovaluuttojen maailmassa.

Innostuessaan kryptovaluutoista Lee loi ennen Litecoinia kryptoprojektin Fairbixin, joka valitettavasti epäonnistui. Kyseessä oli lohkoketjuteknologiaan perustuva maksujärjestelmä, joka romahti vain muutama viikko julkaisun jälkeen. Romahduksen syynä oli se, että kryptomaailmassa oli alettu kritisoida ennenaikaista louhintaa eli kryptovaluutan louhimista ennen sen varsinaista julkaisua. Vaikka tästä oli hyötyä valuutan luojille ja varhaisille sijoittajille, se aiheutti epäluottamusta tulevissa sijoittajissa. Kaiken kukkuraksi Fairbixissä oli tietoturvallisuuteen liittyviä ongelmia, jotka tekivät siitä hakkereille suotuisan kohteen.

Pian Fairbixin romahduksen jälkeen Lee kehitti oman kryptovaluuttansa Litecoinin, joka perustui proof-of-work (PoW) protokollaan. PoW oli käytössä myös Fairbixissä, joten Lee hyödynsi samaa teknologiaa. Tällä kertaa hän kuitenkin oppi virheistään ja onnistui luomaan onnistuneesti uuden altcoinin. Hän teki pysyvästi historiaa kryptovaluuttojen maailmassa.

Charlie Lee siirtyi kryptovaluuttojen louhinnasta niiden kehittämiseen?

Charlie Lee työskenteli Litecoinin alkuaikoina vielä Googlella, mutta hän siirtyi pian vuonna 2013 työskentelemään Coinbase-yritykselle. Coinbase on nykyään yksi suosituimmista kryptovaluuttojen vaihtoon käytettävistä alustoista, mutta tuolloin se oli vasta lapsen kengissä. Lee toimi sekä yrityksen ohjelmoinnin managerina vuosina 2013-2015 että pääinsinöörinä vuosina 2015-2017.

Työ Coinbase-yrityksessä auttoi Leetä kehittämään taitoja, jotka auttoivat häntä luomaan Litecoinista entistäkin paremman. Ei nimittäin riitä, että kryptovaluutta luodaan, vaan sitä pitää myös kehittää jatkuvasti teknologian kehittyessä. Tämä luo luottamusta sijoittajien keskuudessa, mikä on hyödyksi kryptovaluutan menestykselle.

Kun Charlie Lee koki, että hän oli kerännyt tarpeeksi osaamista ja Litecoinin suosio oli kasvanut tarpeeksi, hän siirtyi pysyvästi kryptoyrittäjäksi. Vuonna 2017 hän erosi Coinbase-yrityksen riveistä ja siirtyi kehittämään Litecoinia täysipäiväisenä työnään. Hän toimi Litecoin Foundation -organisaation johtajana, jonka tavoitteena oli luoda Litecoinista yhteiskunnallisesti hyödyllinen ja toimiva kryptovaluutta.

Miten hän onnistui tekemään Litecoinista niin suositun kryptovaluutan?

Se, miksi Litecoin on nykyäänkin yksi suosituimmista kryptovaluutoista selittyy Charlie Lee ammattitaidolla sekä osittain tuurilla. Lee keräsi ammattiosaamista sekä IT-urallaan että työskennellessään Coinbase-yrityksessä, joka loi hyvän pohjan menestyneen kryptovaluutan luomiseen. Lee on ollut vuodesta 2011 alkaen intohimoinen kryptovaluutoista, eikä hän luovuttanut edes epäonnistuneen Fairbix-kryptoprojektin jälkeen.

Toki kryptomaailmassa tarvitaan paljon myös hyvää onnea, sillä paljon hyvin suunniteltuja kryptovaluuttoja on kaatunut vuosien varrella. Koska kryptovaluuttojen menestys perustuu niiden suosioon kryptosijoittajien keskuudessa, on tärkeää, että valuutta kerää huomiota esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ilman vapaaehtoisia sijoittajia kryptovaluutalla ei juurikaan ole menestymismahdollisuuksia. 

Miten Litecoin eroaa Bitcoinista?

Moni on väittänyt, että Litecoin muistuttaa hieman liikaakin Bitcoinia, mutta näillä kahdella virtuaalivaluutalla on monia eroja. Charlie Lee on myös kuvaillut Litecoinia pikemminkin Bitcoinin rinnakkaisvaluutaksi kilpailijan sijaan. Hän halusi luoda altcoinin, joka sopisi erityisesti pienempiin tilinsiirtoihin, kuten verkkokauppashoppailuun. Bitcoin taas soveltuisi hänen mukaansa paljon paremmin suurempiin, kansainvälisiin maksuihin esimerkiksi yritysten välillä.

Sekä Litecoin että Bitcoin perustuvat peer-to-peer teknologiaan ja hajautettuun verkkoon, johon kuka tahansa voi päästä käsiksi. Litecoin hyödyntää Bitcoinin koodia, mutta Charile Lee teki muutamia parannuksia, mitkä erottavat sen tästä kryptomaailman kuninkaasta. Olennaisia eroja ovat esimerkiksi Litecoinin saatavuus, nopeus, volyymi sekä hinta. Litecoinin tapauksessa lohkoketjun lohkot muodostuvat nopeammin ja valuutan välittäminen sijoittajalta toiselle on halvempaa. Litecoinia louhitaan kaiken lisäksi eri tavalla, mikä luokin olennaisimmat erot Bitcoiniin verrattuna. Tämä kryptovaluutta hyödyntää nimittäin Scrypt-algoritmia, jonka tarkoituksena oli tehdä kryptovaluutan louhinnasta mahdollista kaikille.

Mitä Charlie Lee puuhailee nykyään?

Charlie Lee toimii edelleen aktiivisesti Litecoinin parissa, vaikka valuutta ei olekaan noussut esimerkiksi Ethereumin veroiseksi kilpailijaksi. Hänellä on osaamista, jonka ansiosta Litecoin on edelleen kryptomaailman huipulla. Litecoin mielletään edelleenkin Bitcoinin rinnalla kulkevaksi pienemmäksi kryptovaluutaksi, joten sijoittajat kokevat sen hyvänä pitkän aikavälin sijoituskohteena.

Mikä on kummastuttanut Charlie Leen toiminnassa viime aikoina, on se, että hän myi kaikki Litecoininsa hyväntekeväisyyttä varten. Lee sanoi syyksi sen, että hän haluaa näyttää, että Litecoinia voi käyttää mihin tahansa. Hänen alkuperäisenä tavoitteena on ollut pitää toiminta voittoa tavoittelemattomana.

Millaiset tulevaisuudennäkymät Litecoinilla on?

Litecoinin kehitysprosessi ei todellakaan ole päättynyt ja Charlie Leellä on edelleen tavoitteena luoda parempi kryptovaluutta, joka tulee muuttamaan yhteiskuntaa positiivisella tavalla. Litecoinia pystyy tällä hetkellä ostamaan lähes kaikkien kryptolompakkojen ja -palveluiden kautta. Charlie Lee itse uskoo, että lopulta kryptomarkkinoilla tulee olemaan muutama käytetyimmistä valuutoista, kuten Bitcoin ja Litecoin.