Siirry suoraan sisältöön

NÄIN LOUHIT LITECOINIA

Oletko jo perehtynyt hieman kryptovaluuttojen maailmaan ja pohdit, voisitko niiden ostamisen sijasta louhia niitä itse? Louhittavien virtuaalivaluuttojen joukossa on monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, mutta tässä artikkelissa puhumme nimenomaan suositusta kryptovaluutasta nimeltä Litecoin.

Louhiminen on lohkoketjun toiminnan kannalta olennaista, ja tekijälleen se voi olla myös varsin jännittävää puuhaa. Samaan aikaan se vaatii myös paljon tietämystä ja oikeanlaiset laitteet. Tämän oppaan avulla pääset perehtymisessä hyvään alkuun ja saat kattavan yleiskatsauksen Litecoinin louhintaan.

Näin louhit litecoinia
Litecoin – Kurssin ennustaminen vuosille 2022–2030

Litecoin on kuin kevyempi Bitcoin

Litecoin kehitettiin vuonna 2011 Charlie Leen toimesta, joka halusi luoda nopeamman, edullisemman ja täten saavutettavamman vaihtoehdon kryptomarkkinoita hallitsevalle Bitcoinille. Charlie oli kuitenkin Bitcoinin kannattaja ja päätyi luomaan Litecoinin sen päälle – muutamia muutoksia lukuun ottamatta käytännössä sen kopioksi. Litecoin on kuitenkin Bitcoinista täysin erillinen valuutta, jolla on oma lohkoketjunsa.

Litecoin vs. Bitcoin

Litecoin eroaa Bitcoinista muutamalla merkittävällä tavalla. Ensinnäkin Litecoinin kolikkomäärä on Bitcoiniin nähden nelinkertainen: bitcoineja on olemassa 21 miljoonaa kappaletta, siinä missä litecoineja on 84 miljoonaa kappaletta. Krypto louhinta on siis Litecoinin kohdalla helpompaa. Litecoinilla on myös nelinkertainen lohkojen prosessointinopeus, mikä tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että lohkoketjussa tapahtuvat maksut vahvistetaan keskimäärin 2,5 minuutissa verrattuna Bitcoinin 10 minuuttiin.

Toisin kuin Bitcoinin, joka perustuu SHA-256-algoritmiin, Litecoinin lohkoketju tarkistetaan käyttämällä vaihtoehtoista proof-of-work-algoritmi Scryptia. Alun perin tämä mahdollisti sen, että Litecoinia pystyttiin louhimaan tavanomaisia tietokoneita käyttäen; suurta tehoa ja kalliita laitteistoja ei siis tarvittu, kuten Bitcoinin louhinnassa.

Tilanne on kuitenkin muuttunut, kun louhijoiden määrä on kasvanut ja samaan aikaan vielä löytämättömien kolikoiden määrä on laskenut – kilpailu on siis koventunut ja uusien lohkojen löytäminen on käynyt vaikeammaksi. Myös uusien, Litecoinin louhintaan suunniteltujen ASIC-laitteiden markkinoille tulo on tehnyt peruslaitteilla louhimisesta kannattamatonta.

Näin louhit litecoinia

Mitä on kryptovaluutan louhiminen?

Kryptovaluutan louhinnalla tarkoitetaan digitaalisten valuuttojen, kuten Bitcoinin ja Litecoinin, yksiköiden luomista tehokkaita tietokoneita käyttäen. Louhijat, tai tarkemmin sanottuna heidän tietokoneensa, ratkaisevat matemaattisia ongelmia, ja näin tekemällä vahvistavat lohkoketjussa tapahtuvat transaktiot. Työstään louhijat saavat palkaksi kryptovaluuttaa.

Litecoinin louhinta eroaa Bitcoinin louhinnasta sen erilaisen algoritmin vuoksi. Litecoinin käyttämä Scrypt-algoritmi vaatii louhintaan käytetyltä laitteistolta paitsi prosessointitehoa, myös paljon muistia. Jo aikaisemmin mainittuja ASIC-laitteita ei voitu jälkimmäisen vaatimuksen vuoksi alkuun käyttää Litecoinin louhintaan, mikä teki työstä mahdollista myös hieman vaatimattomammillakin laitteilla. Louhintalaitteistojen kehityksen myötä tavallisella tietokoneella ei kuitenkaan enää pärjää mukana kilpailuissa.

Tällä hetkellä Litecoinin louhija saa yhdestä lohkosta palkkioksi 12,5 LTC:tä. Bitcoinin tavoin myös Litecoinin lohkopalkkiot puoliintuvat joka neljäs vuosi, ja seuraava puoliintuminen tulee näillä näkymin tapahtumaan elokuussa 2023.

Alkuun Litecoinin louhinnassa

Litecoinin louhinta ei enää ole varsinaisesti helppoa eikä välttämättä kovin tuottoisaakaan, mutta louhijoita kuitenkin tarvitaan sen lohkoketjun ylläpitämiseksi. Mikäli olet siis edelleen kiinnostunut, katsotaan seuraavaksi askeleet louhinnan aloittamiseksi.

Lompakko tuotoillesi

Jos olet edes hieman sinut kryptovaluuttojen kanssa, tiedät, että niiden säilyttämiseen tarvitaan lompakko. Näin saat louhinnasta tulleet mahdolliset tuotot heti hyvään säilöön. Lompakkoja on karkeasti kahdenlaisia: kuumia ja kylmiä. Kuumalla lompakolla tarkoitetaan nettiin yhteydessä olevaa ohjelmaa tai sovellusta, joka voi olla joko tietokoneellasi tai älylaitteellasi. Myös esimerkiksi kryptopörssien tarjoamat säilytystilat ovat tavallisesti tällaisiksi luettavia lompakoita. 

Kylmä lompakko taas on offline-tilassa oleva erillinen laite, joka saattaa olla esimerkiksi USB-tikun muodossa. Myös perinteinen paperilompakko, eli yksinkertaisesti paperi, johon kryptovarojesi yksityiset avaimet on printattu, on niin sanottu kylmä lompakko.

Kuumat lompakot ovat luonnollisesti käytössä kätevämpiä. Varoihin on helppo päästä käsiksi vaikka matkustaessa, ja kaupankäynti on näin kätevää ja nopeaa. Toisaalta niihin liittyy myös suurempi riski, sillä ne ovat kylmiä lompakkoja alttiimpia hakkeroinneille. Lisäksi jos esimerkiksi kadotat puhelimesi tai se varastetaan, et välttämättä näe enää kryptovarojasi.

Kylmä lompakko on varmempi valinta turvallisuudesta tarkalle mainarille, mutta varoihin käsiksi pääseminen vaatii aina hieman ylimääräisiä askeleita. Näihin fyysisiin lompakoihin liittyy toki myös vaara niiden katoamisesta – riski lienee kuitenkin pienempi, jos lompakkoa säilyttää tietyssä paikassa mukana kuljettamisen sijasta.

Louhintalaitteistojen hankinta

ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) -mikropiirillä varustetut, tehokkaat louhintatietokoneet on suunniteltu erityisesti jonkin tietyn kryptovaluutan louhintaan. Kuten jo aikaisemmin kerroimme, nykypäivänä Litecoinin louhiminen aivan tavallisella tietokoneella ei ole järkevää. Kannattavaa siitä voi siis saada lähinnä vain erityisellä ASIC-tietokoneella tai useammalla. Aloittelijalle voi olla fiksuinta alkuun vuokrata kaivoslaitteita niin kutsuttujen pilvikaivospalveluiden kautta, jolloin laitteiden hankintoihin liittyvät isot alkukustannukset jäävät pois.

Kun valitset ASIC-louhintakonetta, sinun kannattaa kiinnittää suurin huomio sen hash-rate-numeroon. Hash-rate-numero kertoo koneen tehokkuuden: mitä korkeampi numero, sitä tehokkaampi laite ja parempi tuotto. Yksi kone ei kuitenkaan välttämättä riitä tekemään louhinnasta kannattavaa, vaan saatat tarvita useita. Ne eivät myöskään ole varsinaisesti edullisia hankintoja. Etukäteen onkin syytä tehdä hieman laskelmia louhinnan tuottavuuden suhteen. Tässä apuna voit käyttää kolmannen osapuolen työkaluja, kuten WhatToMine, Coinwarz tai NiceHash.

ASIC-laitteita ei voi myöskään sijoittaa minne tahansa, sillä ne tuottavat paljon ääntä ja lämpöä. Ihanteellisin paikka on riittävän suuri, viileä ja hyvin ilmastoitu varasto tai halli. Louhintakoneita pidetään päällä täydellä teholla ympäri vuorokauden, mikä lisää ylikuumenemisen ja erilaisten vikojen todennäköisyyttä. Niitä täytyy siis valvoa, jolloin koneita ei voi sijoittaa kovin kauaksi kotoa. Mahdolliset viat voivat olla kalliita korjata, ja toisaalta myös huoltopalvelujen saatavuus on melko heikkoa. Laitteita tulisikin osata korjata tai opetella korjaamaan tarvittaessa myös itse.

Louhi yksin tai poolissa

Litecoinin louhiminen yksin on mahdollista, mutta se on huomattavasti hitaampaa ja vaatii enemmän aikaa ja resursseja, kuin useista louhijoista koostuvassa poolissa louhiminen. Yksin työskentelevällä mainaajalla voi kestää kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin hän louhii yhden lohkon, kun taas poolissa lohkoja löydetään nopeammin.

Poolissa louhiminen tapahtuu siis yhteisvoimin. Jokainen louhija saa työpanostaan vastaavan palkkion löydetyistä lohkoista, eli toisin sanoen lohkopalkkio jaetaan louhijoiden kesken esimerkiksi sen mukaan, minkä verran tehoa he tuovat pooliin. Huomioi, että eri pooleilla on erilaisia tapoja jakaa palkkioita. Osa palkkioista menee myös poolin omiin kuluihin. Mitä suurempi poolin yhteenlaskettu hash-rate on, sitä todennäköisemmin se löytää lohkoja.

Pooli kannattaa valita mahdollisimman läheltä omaa sijaintia, sillä lähempänä olevat louhijat pystyvät tuomaan pooliin enemmän tehoa. Kiinnitä huomiota myös poolin perimiin kuluihin. Kun löydät mieleisesi poolin, suorita rekisteröityminen. Saat tässä yhteydessä henkilökohtaisen worker-numerosi, joka linkittää sinut valitsemaasi pooliin.

LouhiNTAOHJELMISTON LATAUS

Kun olet rekisteröitynyt pooliin (tai vaihtoehtoisesti päättänyt mainata yksin), tehnyt huolelliset kannattavuuslaskelmat ja hankkinut tarvittavat laitteistot, on jäljellä enää varsinaisen louhintaohjelmiston lataus. Netistä löytyy useita ilmaisia vaihtoehtoja Litecoinin mainaamiseen, kuten MultiMiner, EasyMiner ja CGMiner.

Ohjelmissa on eroavaisuuksia muun muassa siinä, kuinka montaa konetta ne voivat pyörittää ja millaisia räätälöintimahdollisuuksia ne tarjoavat. Osa ohjelmista on suunnattu aloitteleville louhijoille, ja ne ovat täten käyttöliittymiltään yksinkertaisempia. Osa taas on suunnattu nimenomaan paljon ja kunnianhimoisesti louhiville konkareille. Vertailua on siis syytä tehdä.

Louhintaohjelmisto yhdistää sinut Litecoinin lohkoketjuun ja välittää sinulle tehtäviä. Jos työskentelet poolissa, tulee sinun ilmoittaa ohjelmistoon rekisteröityessäsi poolista saamasi worker-numero. Näin sinut osataan yhdistää oikeaan pooliin.

Näin louhit litecoinia

Usein kysytyt kysymykset

Jäikö pääsi vielä hieman pyörälle informaatiotulvasta? Etkö ehkä jaksanut lukea koko artikkelia läpi? Tai etkö saanut vielä vastausta johonkin mieltäsi askarruttavaan asiaan? Keräsimme juuri näiden syiden vuoksi loppuun vielä muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen liittyen Litecoinin louhintaan.

Litecoinien louhinnan tärkein hyöty on se, että voit ansaita palkkioita työstäsi, jota teet verifioidessasi ja lisätessäsi transaktioita julkiseen pääkirjaan. Autat samalla turvaamaan Litecoin-verkon toimintaa. Louhijana toimiminen voi olla myös mielekäs harrastus ja tuoda mukanaan yhteisöllisyyden tunnetta.

Litecoinien louhinta on riskialtista. Jos louhit yksin, on olemassa riski, ettet löydä yhtään lohkoa. Voit siis jäädä paitsi palkkiotta, mutta menettää myös paljon rahaa tekemiesi investointien ja sähkönkulutuksen vuoksi. Ja kuten minkä tahansa kryptovaluutan kohdalla, liittyy niihin aina riski arvon laskusta, mikä voi johtaa louhintaharrastuksen tappiolliseksi muuttumiseen. Tehokkaat louhintalaitteet ovat myös alttiita kuumenemiselle ja vioille, jolloin vaarana voi olla esimerkiksi tulipalo.

Litecoin-louhinnasta saamasi tulot riippuvat useista tekijöistä, kuten laitteidesi tehosta, sähkön hinnasta, Litecoinin kurssista ja louhintapoolien perimistä maksuista. On syytä huomata, että tuotot eivät ole kryptovaluuttalouhinnassa taattuja, joten äkkirikastuminen mielessä ei hommaan kannata ryhtyä.